C R A N I O

Craniosacraal Therapie

Wat is Craniosacraal Therapie?

Het CranioSacraal Systeem omvat het centrale zenuwstelsel, wat bestaat uit hersenen en ruggenmerg. Het centrale zenuwstelsel wordt omhuld door diverse hersenvliezen. Het buitenste harde hersenvlies heet de dura mater, een belangrijke structuur waar we in de CranioSacraal Therapie mee werken. De dura zorgt er onder andere voor dat hersenvloeistof, waar de hersenen en het ruggenmerg als het ware in ‘drijven’, niet weg kan lekken. Hersenvloeistof of liquor heeft als belangrijke taak om de hersenen steeds van voeding te voorzien, maar zorgt bijvoorbeeld ook voor de opvang van schokken. Het CranioSacraal Systeem biedt een lichamelijke toegang om inzicht te krijgen in de oorsprong van ziekte en/of probleem. Via aanraking en dialoog wordt een beroep gedaan op het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Het CranioSacraal Systeem heeft een eigen bewegingsritme.

Wat is het Craniosacraal ritme?

De Amerikaanse osteopathisch arts Dr. John Upledger werd begin jaren zeventig tijdens het assisteren van een operatie geconfronteerd met een voor hem onbekend ritme. Upledger noemde dit het CranioSacraal ritme, ook wel de primaire ademhaling genoemd, waarbij de voeding van hersenen en ruggenmerg plaats vindt door het ritmisch verversen van het liquor. Het ritme ontstaat door een pompsysteem diep binnenin de hersenen. Via de schedelbotten, de wervelkolom en het stuitje is het ritme te zien als een zich uitdijende en inkrimpende golf die overal op ons lichaam voelbaar is, vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed. Verversing van het liquor is van vitaal belang voor het goed functioneren van het centrale zenuwstelsel. De beweging is – met de nodige training – voelbaar aan de schedel en wordt door het bindweesel (de fascia) in het hele lichaam voortgeleid en is uiteindelijk dus ook overal in het lichaam voelbaar. Voor het CranioSacraal Ritme is het belangrijk dat deze beweging nergens wordt belemmerd.

Hoe belangrijk is het bindweefsel?

Een van de grote verdienste van Dr. Upledger is dat hij het belang heeft aangegeven van de functie van het bindweefsel en de invloed daarvan op ons functioneren.
Alle structuren in ons lichaam zijn met elkaar verbonden door bindweefsel. Dit bindweefsel kunnen we ons voorstellen als een laken dat onze schedel, ruggenmerg, organen, botten, spieren, gewrichten, bloedvaten en zenuwen omhult, steunt en verbindt.Na een trauma of ongeval zal ons lichaam in eerste instantie zelf herstellen, zoals een wond die heelt. Zo kan het ook gaan met ingrijpender gebeurtenissen, op fysiek en/of emotioneel niveau. En natuurlijk, afhankelijk van de aard van de gebeurtenis hebben we daar tijd en de goede behandeling voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan een gewrichtsletsel. Met de nodige zorg en bij een enkelband letsel bijvoorbeeld door het aanleggen van tape, geneest het weefsel in een bepaalde tijd, daarmee herstelt de functie zich en zijn de voet en de enkel weer belastbaar.Ook emotionele trauma’s komen we – na een bepaalde tijd – weer te boven.  Denk bijvoorbeeld aan een periode van rouw na het verlies van een dierbare, waarna we op een gegeven moment de draad van ons leven weer op kunnen pakken. Het trauma is een gebeurtenis geworden in ons leven en daarmee deel van onze geschiedenis.Soms is het zo dat het trauma te groot is of het zoveelste trauma op rij, waardoor we niet meer in staat zijn te herstellen en genezing of herstel veel langer duurt of zelfs uitblijft. In dié situatie kan ons lijf overgaan op een tweede mogelijkheid: het zo efficiënt mogelijk “inkapselen”. Dan rest een litteken. We hebben littekens in verschillende lagen in ons lijf, zowel bewust als onbewust. Lichamelijk, emotioneel en in onze ziel. De last en pijn van de gebeurtenis blijft zich steeds maar melden, de functie blijft verstoord en dit zorgt voor aanpassingen van het bindweefsel, wat als het ware verhardt. Op deze ‘verharde‘ plaatsen is het CranioSacraal Ritme verminderd voelbaar.Beweging, emotie en mentale herinnering worden daar opgeslagen en kunnen op onverwachte momenten in het dagelijks leven ineens weer ‘geraakt’ worden, waarbij de pijn, emotie, en/of herinnering van die gebeurtenis opnieuw wordt ervaren.

Craniosacraal therapie, hoe werkt het?

Dr. Upledger heeft een behandelprotocol ontwikkeld, het zogenaamde 10 stappen protocol, waarmee in een logische opbouw het hele lichaam en alle -voor het CranioSacrale systeem- belang-rijke plaatsen worden behandeld. De verharding van het bindweefsel wordt op die manier getracht weer te laten verzachten.Door de diepe ontspanning die daarbij ontstaat kunnen ook de lagen worden aangesproken die met het eerder genoemde litteken (verharding ten gevolge van inkapseling) te maken hebben. Het zijn deze littekens en verhardingen die mogelijk verantwoordelijk zijn voor het voortbestaan van klachten of het steeds terugkeren ervan. Zo kunt u tijdens de behandeling in bepaalde gebieden warmte of kou, spanning of ontspanning voelen of komen er herinneringen naar boven, die gepaard kunnen gaan met het vrijkomen van emoties. Ook kan het zijn dat uw lichaam tijdens de behandeling spontaan bepaalde houdingen aanneemt of bepaalde bewegingen uitvoert.
Dit proces wordt door Upledger somato-emotionele release genoemd. Sleutelwoorden hierbij zijn begrip, respect, ruimte en aandacht van mij als uw begeleider. Soms vraag ik naar datgene wat u waarneemt of voelt. U bepaalt zelf of u daarover iets wilt zeggen of niet.Om uw lichaam de tijd te geven om te reageren op de behandeling zal de behandelfrequentie niet heel hoog zijn. Deze bepalen we samen in overleg.

Burn out

Is de last die je te dragen hebt in het leven groter dan de hulpbronnen in en rondom jou zijn, dan raak je overwerkt, overspannen en uiteindelijk burn-out. Bij een tijdelijk zware overbelasting als gevolg van een acute crisis, ben je na een korte periode van rust weer in staat om je leven op te pakken. Wanneer je echter langdurig net iets zwaarder wordt belast dan je aankunt, neemt je draagkracht heel sluipend af.
Je hebt het eigenlijk niet zo in de gaten, maar elke dag wordt er als het ware met een kaasschaaf een plakje van je reserves afgeschaafd. Je bent vaak ongelofelijk lang in staat om dit vol te houden. Pas als je tot het bot bent afgeschaafd, kun je het niet meer ontkennen: Je bent opgebrand. Dan begint een vaak lange worsteling van acceptatie en de zoektocht naar herstel.
Burn-out manifesteert zich voor een belangrijk deel via het lichaam. Het is ook vaak het lichaam dat aan de bel trekt, dat uiteindelijk de handdoek in de ring gooit en zegt: 'Het is klaar, ik kan niet meer...' Met craniotherapie kan ik je helpen om fysiek tot rust te komen en ook samen met jou op zoek gaan naar de dieperliggende oorzaken die hebben geleid tot jouw overspannenheid of burn-out.

Trauma

Een trauma ontstaat wanneer er iets gebeurt wat te groot is om te kunnen verwerken met de mogelijkheden die je op dat moment hebt. Een kind heeft dus veel meer kans om een trauma op te lopen dan een volwassene, hoewel dat laatste zeker ook kan gebeuren. Wanneer je zo'n overweldigende ervaring meemaakt, verlies je na zeer snel oplopende stress het vermogen om je psyche en lichaam nog zelf te reguleren. In een laatste poging om te overleven splitst de psyche de verwoestende ervaring af.

Dan ontstaat er als het ware een nieuw 'zelf', dat alleen nog maar ten doel heeft om de herinnering aan het trauma buiten de deur te houden. We zijn er meesters in om hiervoor allerlei overlevingsstrategieën te ontwikkelen en uiteindelijk denk je dan dat dit jouw identiteit of persoonlijkheid is. Je gaat dit overlevingsdeel verwarren met wie je werkelijk bent. Dit is niet iets wat tussen je oren zit, maar een diepgeworteld overlevingsmechanisme dat wordt aangestuurd vanuit het centrale zenuwstelsel. Het is alsof er kortsluiting optreedt, waarbij emoties die te overweldigend zijn of te gevaarlijk om te tonen in het lichaam worden opgeslagen op een afgesloten plek. Spanning, angst, woede en verdriet vormen zo verborgen ladingen in het lichaam en hoe langer ze worden weggedrukt, hoe vaster de beschermende structuren er omheen lijken te worden. Ze kunnen echter ook door externe triggers worden wakker geroepen, wat dan allerlei fysieke en emotionele klachten kan veroorzaken.

Deze overleving redde jou ooit van jouw verschrikkelijke ervaringen, want op dat moment was je niet toegerust en gesteund om deze te kunnen hanteren. Toen was dat dus een heel gepast antwoord. Ergens in je volwassen leven gaat dit echter tegen je werken, dan loop je vast in deze hardnekkige patronen en ervaar je allerlei klachten, zowel lichamelijk als psychisch.

Je voelt je dan wellicht (net als toen) hulpeloos, maar bent dat in werkelijkheid niet meer. Je kunt nu de keuze maken om hulp te zoeken, de tegenstrijdigheden in jezelf op te lossen en regie over je leven nemen.

Trauma zit voor een belangrijk deel in het lichaam. Het oplossen van trauma gaat dan ook grotendeels via het lichaam. Met craniotherapie, eventueel in combinatie met een meer systemische vorm van traumatherapie (IoPT), kan ik je begeleiden op jouw weg naar heling, waarin jij er weer helemaal mag zijn.

Mocht er sprake zijn van ernstige onderliggende psychische problematiek, dan zal ik je mogelijk verwijzen naar andere hulpverlening die beter aansluit bij wat jij nodig hebt. In veel gevallen is dan nog wel een gecombineerde therapie mogelijk, waarbij ik mij specifiek op het lichaamswerk zal richten.

Andere psychische klachten

Stressvolle gebeurtenissen en emoties sla je niet alleen op in je geest, maar ook in je lichaam. Misschien ben je bekend met de term ‘triggerpoints’; pijnlijke, stijve plekken in je spieren door fysieke overbelasting. Hierdoor wordt het weefsel minder goed doorbloed met als resultaat pijn, minder bewegelijkheid en minder kracht. Onverwerkte en psychische spanning zet zich ook vast, maar dan in je bindweefselsysteem, waardoor de natuurlijke balans van je lichaam en geest wordt verstoord.

Cranio kan je helpen om deze balans te herstellen. Het laat je voelen wat zich in je lichaam afspeelt en hoe je brein dit vertaalt. Je kunt aan den lijve ervaren wat herinneringen, denkpatronen en overtuigingen met je doen.

Herken jij jezelf in:
· (Terugkerende) emotionele of fysieke klachten zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak zoals piekeren, angst en paniek, buikklachten, hoofd-, en nekklachten, migraine, rugpijn;
· SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten);
· Aanhoudende klachten na een ongeluk of operatie;
· Gevoelens van stress of overbelasting;· Veel in je hoofd zitten;
· Moeilijk contact kunnen maken met wat je wilt of voelt;
· Lusteloosheid, vermoeidheid, depressieve gevoelens;
· Snel overprikkeld zijn of snel overspoeld kunnen worden door indrukken, emoties of lichaamssensaties;
· Worstelen met de emotionele impact van ingrijpende gebeurtenissen;
· Aanpassingsproblemen na verlies of bij een nieuwe fase;
· Dyslexie.

Dan kan cranio een ingang zijn naar herstel en persoonlijke groei.

Andere fysieke klachten

Het ontstaan van spanning in je bindweefsel, met als gevolg allerlei fysieke klachten, kan allerlei oorzaken hebben. Het kan een gevolg zijn van fysieke trauma’s zoals een operatie, een auto-ongeluk, een val van de trap, een overrekking van spierweefsel, botbreuken, een heftige bevalling of ziekten. Daarnaast kunnen problemen met je organen ook leiden tot problemen in je wervelkolom met als gevolg nek-, schouder- of rugpijn, aangezien de organen via je bindweefsel zijn opgehangen aan jouw wervelkolom, die fungeert als een soort kapstok. Ook emotionele overbelasting en stress kunnen gevolgen hebben voor spanning in het bindweefsel van je lijf. Daar waar het bindweefsel niet meer soepel kan meebewegen, ontstaan dus vroeg of laat fysieke problemen.

Craniotherapie richt zich op ontspanning van je bindweefsel en het tot rust brengen van het zenuwstelsel. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om samen op zoek te gaan naar de achterliggende oorzaken van jouw klachten.

Cranio is breed toepasbaar voor allerlei fysieke klachten zoals:
· hoofdpijn en migraine;
· dyslexie;· buikklachten;
· sinusitis, tinnitus en duizeligheid;
· klachten aan het bewegingsapparaat, zoals nek-, schouder- en rugklachten;
· bekkeninstabiliteit en klachten tijdens en na zwangerschap en bevalling;
· littekenweefsel en daaraan gerelateerde problemen na een operatieve ingreep;
· fibromyalgie;
· chronische vermoeidheid;
· stress- en spanningsklachten in het lijf;
· SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten).

Slaapproblemen

Goed in slaap vallen en/of doorslapen is voor lang niet iedereen vanzelfsprekend, terwijl het voor je gezondheid en welbevinden net zo belangrijk is als gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Dit kan allerlei oorzaken hebben, denk aan onregelmatige werktijden of leefstijl, maar ook spanning en stress. Hierdoor raakt het zenuwstelsel en daarmee het slaap-waakritme ontregeld en voordat je het weet ontstaat er een vicieuze cirkel, die nog moeilijk te doorbreken is.Heel gerichte craniotechnieken kunnen deze vicieuze cirkel doorbreken, waarmee jouw zenuwstelsel weer tot rust komt. Hierdoor kan er weer een gezonde balans ontstaan tussen slapen en waken.

Tarieven - Craniosacraal therapie

Ik ben als registertherapeut aangesloten bij de VBAG. Je komt daardoor bij de meeste zorgverzekeraars in aanmerking voor vergoeding vanuit het aanvullend pakket. Je eigen risico wordt daarbij niet aangesproken.

VBAG
50- 70 minuten
€80,00

Consult via betaalverzoek, contant of op factuur. U kunt gedateerde boeking tot 24 uur voor je afspraak annuleren. Als u echter in de periode van 24 uur voor je afspraak annuleert, worden u de kosten in rekening gebracht. De behandelingen zijn vrijgesteld van btw.

Vergoeding Zorgverzekering
Via de button hieronder kun je de vergoeding per zorgverzekeraar checken.Informeer ook altijd zelf bij je zorgverzekeraar of de informatie of de zorgwijzer nog up-to-date is en ook in jouw geval van toepassing.
Vergoeding Zorgverzekering
T 06 52377958
info@sentida.nl
Praktijkadres:
Marktplein 2 - Unit D
1421AC Uithoorn

Kvk: 30218929
BTW nr.: NL002355408B72
Contact opnemen

Algemene voorwaarden

Privacyreglement

Registratie

Klachten